Hoe bespaar je ’s nachts met je CV-ketel?

Written by: Get.Noticed

Naamnacht_cvketel

 

Wanneer onze monteurs voor installatie of onderhoud op bezoek zijn bij de klant, krijgen ze vaak verschillende vragen met betrekking tot het gebruik van de CV-ketel.

 

Een vraag die hierbij vaak terugkomt is: Is het mogelijk om ’s nachts geld en energie te besparen door de CV-ketel lager te zetten? Zo ja, hoe kan ik dit het beste aanpakken?

 

Ja, het is absoluut mogelijk om zo geld & energie te besparen, maar….

 

Voordat we antwoord geven op deze vraag, dienen we wel een kanttekening te plaatsen: geen woning is exact hetzelfde en daarom moeten we een onderscheid maken.

 

Je hebt een goed geïsoleerde woning

 

Goed geïsoleerde woningen ervaren weinig schommelingen in temperatuur, daardoor is het mogelijk om ’s nachts de temperatuur te laten zakken.

 

Wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt, zonder vloerverwarming, wordt aangeraden om een uur voor je gaat slapen, de temperatuur 4 graden lager te zetten dan overdag.

 

In dit geval hoeft de verwarming het minst te werken om in de ochtend het huis weer op de juiste temperatuur te krijgen. Hiermee bespaar je natuurlijk ook op je energiekosten.

 

Om nog meer te besparen is het aan te raden om in kamers waar ’s nachts niemand is, de cv uit te zetten.

 

Je hebt een minder goed of slecht geïsoleerde woning

 

In het geval je in een minder goed geïsoleerde woning woont, heb je te maken met grotere schommelingen in temperatuur. Hierbij is het verstandig om de nachttemperatuur te laten dalen.

 

Aangeraden wordt om in een minder goed geïsoleerde woning, een uur voor het slapen gaan, de temperatuur tussen de 5 tot 8 graden lager te zetten dan overdag.

 

Daarnaast wordt in het geval van een minder goed geïsoleerde woning aangeraden om na te gaan of de isolatie en ventilatie van je woning in orde zijn.

 

Zonder isolatie is zuinig stoken moeilijker wegens tocht, grote warmteverliezen en temperatuurswisselingen.

 

Vloerverwarming?

 

Heb je vloerverwarming liggen in je woning? Zet dan de thermostaat ’s nachts niet meer dan 2 graden lager dan overdag. Vloerverwarming heeft namelijk over het algemeen veel tijd nodig om ’s morgens weer op te warmen.

 

Wat kan me dit besparen?

 

In eerste instantie is het besparen op energie een goede zaak voor het milieu. Daarnaast kan het je ook flink wat geld besparen. Wanneer je nog niet lette op je stookgedrag kunnen dergelijke aanpassingen je gemiddeld 600 euro per jaar besparen.

 

Hierbij is het goed om na te gaan of je cv-ketel hoog rendement heeft; een nieuwe ketel kost wat, maar verlaagt ook je energierekening.

Storing? Meld het ons direct! We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar: 0495 - 63 36 75

Let op! Zaterdag 15 juli i.v.m. personeelsfeest om 12.00u gesloten.